Robert van Alphen werkt ruim acht jaar bij OVG Real Estate. Als ontwikkelingsmanager is hij verantwoordelijk van eerste ontwerp tot oplevering van een project. Een van de laatste projecten waar Van Alphen deze rol vervulde was kantoorgebouw The Edge op de Zuidas. In een interview vertelt hij onder meer over de samenwerking met Bosman Bedrijven.
Ondernemerschap
Daarmee weet OVG Real Estate zich, als grootste kantoorontwikkelaar van Nederland, te onderscheiden. Het zit in het dna van de gehele organisatie. Dat onderscheidend vermogen zit ook in de wijze waarop OVG Real Estate de markt benadert. “Onze organisatie is echt op de klant gericht”, vertelt Van Alphen. “Traditioneel wordt er vaak vanuit een locatie ontwikkeld. Een ontwikkelaar heeft een stuk grond, ontwerpt een gebouw en gaat vervolgens op zoek naar een huurder. Bij ons werkt dat precies andersom. Wij redeneren niet vanuit een locatie maar vanuit de klant. Samen met de klant gaan we op zoek naar een locatie en maken we samen een ontwerp dat we vervolgens kunnen ontwikkelen.”
Goede samenwerking
Deze werkwijze werd vanzelfsprekend ook gehanteerd bij de ontwikkeling van The Edge. Een project waar nauw met Bosman Bedrijven is samengewerkt. “Uiteindelijk draait het bij samenwerken om mensen. Er is een klik of die is er niet. Dat is altijd zo. Daarnaast is het de vraag of je iets voor elkaar overhebt. Als je bijvoorbeeld om acht uur in de avond belt, neem je dan de telefoon nog voor elkaar op of niet? Dat zijn vaak de dingen die het verschil maken tussen een goede samenwerking en een standaard samenwerking. Dat je elkaar probeert te helpen waar mogelijk. Dat gevoel had ik zeker bij Bosman Bedrijven”, aldus Van Alphen.
Boven de middelmaat
Gedurende de ontwikkeling van The Edge werd de lat steeds hoger gelegd. Eerst was de doelstelling om het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL Excellent te behalen. Vervolgens werd dat BREEAM-NL Outstanding en uiteindelijk zelfs de hoogste score ter wereld. Van Alphen: “Bosman Bedrijven ging op een hele constructieve manier te werk in deze steeds wisselende omgeving. Ik kan alleen maar heel positief zijn over hoe dat is verlopen.” Wat uiteindelijk het verschil heeft gemaakt tussen Oustanding en de hoogste score ter wereld is volgens Van Alphen heel simpel: “De wil. Don’t quit. Iedereen was gemotiveerd om die score te halen. Normaal gesproken verlies je gaandeweg nog wat credits. Bij dit project hebben we gewoon alle credits gehaald. Dat is heel bijzonder. Er is echt door iedereen en stapje harder gezet om het project uit te laten steken boven de middelmaat.”
Kernwaarden
Op de vraag in hoeverre de kernwaarden van Bosman Bedrijven – daadkracht, oplossingsgerichtheid en verantwoordelijkheid – in de samenwerking naar voren kwamen, reageert Van Alphen positief. “Het feit dat er weinig restpunten waren, geeft al aan dat er een goede kwaliteit is geleverd bij oplevering. Er is waargemaakt wat beloofd is. Bij tegenslag is er ook altijd geprobeerd om daadkrachtig op te treden om het schip tijdig op koers te krijgen.” Oplossingsgerichtheid ziet hij met name in de implementatie van het Philips Light-over-Ethernet-verlichtingssysteem. ”Dit systeem is pas laat in het proces meegenomen. Het systeem was daarnaast nog niet in productie genomen door Philips. We hebben dat echt op het project zelf moeten ontwikkelen en prototypen. Daarin heeft het team van projectmanager Jaco Duijst zich heel erg proactief en welwillend opgesteld om elke keer de specificaties te wijzigingen. Dat vroeg echt de nodige flexibiliteit.”
Aanhaken
Smart building. Big data. Internet of things. Dat zijn de uitdagingen en tegelijkertijd kansen die Van Alphen in de markt ziet. “We moeten kijken hoe we deze nieuwe technologieën kunnen integreren in onze gebouwen zodat we slimme gebouwen maken in plaats van de standaard domme gebouwen.” OVG Real Estate wil daar stappen in maken en kijkt continu met leveranciers en start-ups naar de mogelijkheden. Wat daarin van installateurs verwacht wordt? “Flexibiliteit. Om bijvoorbeeld met de door ons geselecteerde partners samen te werken in plaats van de traditionele directielevering met een voorgeschreven aannemer.” Het vraagt ook om kennis van de nieuwste technieken volgens Van Alphen: “Als er met innovatieve producten wordt gewerkt, zoals bijvoorbeeld het Philips Light-over-Ethernet-verlichtingssysteem, moet je daar als installateur grip op zien te krijgen. Dat betekent dat je, voor zover dat mogelijk is, moet proberen om zo vroeg mogelijk aan te haken bij de leverancier.”