Zo’n vijf jaar geleden maakte Ralph Mamadeus de overstap van reorganisatiemanager naar de vastgoedwereld. Samen met zijn vrouw Nirmala Gangadien – Mamadeus, zette hij het woonconcept Change= op.
“Wat wij met Change= willen realiseren, is niet eerder op deze schaal vertoond. In de komende zeven á acht jaar willen we namelijk 10.000 woningen ontwikkelen voor werkende mbo’ers tot 30 jaar. De eerste locatie wordt nu gebouwd in Amsterdam Nieuw-West en de bouw van een tweede locatie gaat ook dit jaar van start. In totaal zullen we in Amsterdam zes locaties bouwen. In Utrecht worden drie tot vier locaties beoogd waarvan twee met zekerheid zullen komen. Ook in Rotterdam en Den Haag hebben we plannen. Naast deze vier gemeenten zien we ook mogelijkheden voor Change= in Groningen en Eindhoven.”
Impact woonsituatie
De keuze om een woonconcept voor deze doelgroep te realiseren was weloverwogen. Toen Mamadeus nog als reorganisatiemanager werkte, deed hij vooronderzoek in de bouw- en logistieke sector. Daar ontdekte hij dat het ziekteverzuim en het ongewenst verloop bijna twee keer zo hoog was als het landelijk gemiddelde. “Uit mijn gesprekken met jongeren hierover, bleek dat de woonsituatie hier een rol in speelde. Cijfers van de gemeente Amsterdam lieten zien dat van de 40.000 jongeren die zijn opgeleid tot mbo-niveau 13.000 elke dag actief naar een woning zoeken. Gemiddeld doen ze er ruim tien jaar over voordat ze die woning daadwerkelijk krijgen. Als je dan weet dat de woonsituatie van zo een grote invloed is op het leven van jongeren, dan moet je daar wat aan doen.”
Toekomstperspectief
Mamadeus koos ervoor om dit te doen als maatschappelijk woonconceptontwikkelaar. “Met Change= willen we een bijdrage leveren aan een hoger doel, namelijk het bieden van toekomstperspectief aan deze groep jongeren. Het concept hebben we ontwikkeld rondom werken, wonen, leren en leven. Waarbij werken zoveel meer is dan inkomen alleen. Het geeft structuur in je leven en maatschappelijk aanzien. Leren en leven zien wij als leren van het leven. Wanneer je op beide benen staat leer je pas wat er van je verlangd wordt, via welke route je succesvol wordt en wat goed burgerschap inhoudt. Denk je dan weer terug aan die tien jaar wachttijd voordat jongeren hieraan kunnen beginnen, dan besef je dat dit niet wenselijk is.”
Kwaliteit en betaalbaarheid
Voor een huurprijs van iets meer dan 500 euro per maand krijgen jongeren een woonomgeving van een hoog kwaliteitsniveau. Luxe wooncomplexen op basis van de nieuwste technologie. Snel internet wordt gerealiseerd door een dubbele glasvezelverbinding met een snelheid tot 1 gigabyte. De data-infrastructuur is IP-based met een capaciteit die net zo groot is als die van de gehele stad Amsterdam opgeteld. Om het energieverbruik van hun woning te monitoren kunnen bewoners uit verschillende pakketten kiezen. In de gevels is een innovatiebox geïnstalleerd met geluidsdempende roosters waardoor een enkelvoudige gevel is toegepast in plaats van een dubbele, wat het wooncomfort verhoogd. “Naast de kwaliteit die wij hier bieden, staat ook de betaalbaarheid centraal. We hebben een collectieve kostenverzekering, internet- en televisiekosten die 15 procent lager liggen dan gemiddeld, complete maaltijden in het restaurant voor 5 tot 7 euro en een wasserette waar voor 3 euro een was gedraaid kan worden. De helft van de marktprijs in Amsterdam.”
Samen voor elkaar
Bij de inschrijving die via de website verloopt, kwamen alleen al in de eerste twee dagen ruim 2000 aanmeldingen binnen. En de inschrijvingen blijven komen. Cijfers die alleen maar benadrukken hoe belangrijk het is om dit woonconcept te realiseren. Dat belang zagen ook de samenwerkende partners, waaronder Bosman Bedrijven, die in het concept investeren en meedenken om het project naar het hoogst mogelijke niveau te tillen. “Toen we Change= hadden bedacht, was de crisis volop aan de gang. Veel organisaties waren bezig met een bezuinigingsronde en er was nergens geld voor. Toch waren we in staat dit voor elkaar te krijgen. Een hele reeks bedrijven, niet de minsten, geloofden in de filosofie achter Change= en waren bereid te investeren. Ik ben er daarom ook van overtuigd dat als wij mensen echt willen, we met elkaar alles voor elkaar kunnen krijgen.”