Eerder dit jaar werd het nieuwe kantoor van Rabobank aan de Fellenoord opgeleverd. Inmiddels is het nieuwe kantoor betrokken door de medewerkers. Laurens van Gilst is als programmamanager bij de Rabobank verantwoordelijk voor het ontwerpproces van de grote bouwprojecten binnen de bank. Hij was onder meer betrokken bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in Utrecht en het naastgelegen Spiegelgebouw. Ook het nieuwe kantoor aan de Fellenoord in Eindhoven dat eerder dit jaar werd opgeleverd, viel onder zijn verantwoordelijkheid.
Transparantie
Van Gilst is vanaf het begin betrokken geweest bij de programmering en conceptontwikkeling van het nieuwe kantoor in Eindhoven. “We hebben in eerste instantie de afweging moeten maken tussen huren, renoveren of een nieuw kantoor bouwen. Uiteindelijk hebben we voor het laatste gekozen. We wilden een minder groot kantoor dat aan de eisen van deze tijd voldoet: energiezuinig en flexibel in te delen. We wilden daarnaast een kantoor dat onze transparante manier van werken verbeeld.”
Samenwerkende partners
De Rabobank vond goede partners in ontwikkelaar OVG Real Estate en architectenbureau UNStudio om de ambities vorm te geven. Het casco werkt uitgewerkt in samenwerking met de bouwpartners. Bosman Bedrijven had als installateur, in samenwerking met HOMIJ Technische Installaties, de verantwoordelijkheid voor de technische installaties. “Op papier heb je een vierkant kaal gebouw met daarin een atrium. Voor ons was het de uitdaging om van het cascogebouw de inrichting te creëren zoals het nu is geworden”, vertelt Van Gilst. “Bij het schrijven van de technische omschrijving moesten we de vrijheid hebben om er van alles van te kunnen maken. Tegelijkertijd kun je onmogelijk alles beschrijven en alle opties openhouden.”
Casco en inbouw
Er was een continue afstemming tussen alle partijen om casco en inbouw op elkaar aan te laten sluiten. “Als het definitieve ontwerp van de bouwpartners gereed was, konden wij aan het definitief ontwerp voor de inbouw beginnen. Met tussentijds een goede controle van beide zijden. Het is een ingewikkeld proces waar diverse instanties en partijen bij betrokken zijn. Door goede controles en nauwe samenwerking hebben we elkaar scherp kunnen houden. Dat heeft ervoor gezorgd dat er uiteindelijk niks gesloopt hoefde te worden. De inbouw was precies passend op het casco. We hebben het inbouwtraject zelfs met twee maanden kunnen inkorten. Dat zie ik echt als een van de successen van dit project.”
Dynamiek
Bij het ontwerpen van de inbouw is het kantoor benaderd als een stad. “Het centrum is de plek waar iedereen in een stad samenkomt. Het atrium verbeeldt voor ons het centrum van ons kantoor, het hart waar alles samenkomt. Het heeft diverse vergaderfuncties, mogelijkheden om te werken en te eten. Hadden we ervoor gekozen om er alleen een restaurant van te maken dan zou het hier alleen tijdens lunchtijd druk zijn. Nu ontmoeten mensen elkaar hier om te werken en te eten. Door deze mix van functies ontstaat er levendigheid en dynamiek. Precies wat we voor ogen hadden.”
Verbinding
Op de verdiepingsvloeren, die met elkaar verbonden zijn via een mooie, open trap, bevinden zich de werkplekken. 1500 in totaal voor de ruim 2000 medewerkers. De open trappen op de verdiepingen werden om twee redenen toegevoegd. Enerzijds om meer lichtval te creëren op de brede verdiepingsvloeren. Anderzijds om de vloeren makkelijker met elkaar in verbinding te brengen. “Vaak zie je dat trappen in een gebouw zijn weggestopt. Om deze trappen kun je gewoonweg niet heen. Ze zijn centraal gelegen en dagen medewerkers uit om er gebruik van te maken. Voor de onderlinge samenwerking, het opzoeken van de verbinding en niet onbelangrijk, om meer te bewegen.”
BREEAM Excellent
Duurzaamheid stond hoog op de agenda voor het nieuwe kantoor. Er is ingezet op de BREEAM-certificering Excellent. Zonnepanelen, wko-installatie, afvalscheiding, elektrische oplaadpunten, zelfs een sedumdak werd toegepast voor een nog betere isolatie. De exacte besparingen die het oplevert zijn real time vanuit het gebouwbeheersysteem te volgen via schermen bij de receptie en op de verdiepingen. Naast deze toepassingen is Van Gilst ook erg blij met de tien PowerWindows die op de eerste verdieping zijn geplaatst. Via deze transparante ramen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit via zonnecelstrips in de kozijnen. “De techniek was toen nog niet zodanig ontwikkeld dat we meer PowerWindows konden plaatsen. Maar we zijn er erg trots op dat we met deze pilot met OVG Real Estate en PHYSEE hebben kunnen bijdragen aan een verdere ontwikkeling ervan.”
Succesvol project
Inmiddels zijn alle medewerkers sinds oktober geïnstalleerd in het nieuwe kantoor. De reacties zijn zeer positief. Medewerkers zijn met name zeer te spreken over het lichte, transparante gebouw dat een fijne sfeer ademt. Van Gilst blikt tevreden terug op een succesvol project. “We hebben dit dankzij de samenwerking en professionaliteit van alle partijen kunnen realiseren. Het is bijzonder hoe nauw we hebben samengewerkt.” De samenwerking verliep zelfs zodanig goed dat een deel van het inbouwpakket is uitgevoerd door de aannemers, waaronder Bosman Bedrijven en HOMIJ Technische Installaties. “Eigenlijk horen de vergaderruimtes bij het inbouwpakket. We hadden er dus voor kunnen kiezen om dat door onze inbouwpartner te laten doen. We hebben er toch voor gekozen om dit door de aannemer te laten doen. Dat zegt wel iets over hoe tevreden we over deze samenwerking.