Vanuit het raam van de bouwkeet hebben onze BIM-modelleurs mooi zicht op de kantoren aan de Beethovenstraat op de Zuidas. Sinds vorig jaar is dit de nieuwe werkplek van BIM-modelleurs Danny en Thijs waar ze fulltime werken aan het project Valley. Ook Jaco werkt enkele dagen in de week als projectmanager op locatie net als lead engineer Marcel en uitvoerder Arian. Vanaf het hoofdkantoor in Amersfoort zetten ook Haned, Norwin, Edo en Gert-Jan zich in voor dit fenomenale project.
Goed zicht op het project
Het onderlinge contact tussen de collega’s op de bouwplaats en de collega’s in Amersfoort, waar de complete engineering plaatsvindt, verloopt uitstekend. Het team is goed op elkaar ingespeeld. De vinger wordt strak aan de pols gehouden met een teamplanning die om de drie weken wordt bijgesteld. Jaco: “Op de bouw hebben wij de centrale Leanplanning. Daarin staan de submilestones van het project weergegeven. Deze submilestones zijn weer de leidraad voor de collega’s in Amersfoort. Door onze teamplanning driewekelijks bij te stellen zorgen we ervoor dat we goed zicht hebben en houden op het verloop van het project.”
Een gezamenlijke planning
Ondertussen is Arian als uitvoerder druk met de werkplanning voor de uitvoering. Deze maakt hij op basis van de planning die de bouwplaatsmanager van Bouw Combinatie Valley Amsterdam (BCVA) – een samenwerking tussen Boele & Van Eesteren en G&S Bouw – heeft gemaakt. “In het verleden was het zo dat wij als installateur onze planning hadden en dat de bouwkundig aannemer zijn eigen planning had. Bij Valley maken we één gezamenlijke planning in het programma ASTA waarin de totale planning is opgenomen. Wanneer een deel van de planning wordt uitgesteld, kunnen we ook meteen de planning voor onze installatiewerkzaamheden aanpassen. Ik heb niet eerder meegemaakt dat er zo hecht wordt samenwerkt. Dit is echt uniek”, aldus Jaco.
Een fijne locatie
De werkplek op de Zuidas is geen bouwkeet in de traditionele zin van het woord. Ruim opgezet met stevige houten muren en veel, goed ingerichte werkplekken waar Bosman Bedrijven, Bouw Combinatie Valley Amsterdam en ontwikkelaar OVG Real Estate samenwerken. Aan alles is te merken dat onze BIM-modelleurs Thijs en Danny zich prima thuis voelen op hun nieuwe werkplek. Thijs: “Het is een verademing. Echt een hele fijne locatie om te werken. Het contact met de andere bouwpartners is goed. De lijntjes zijn kort waardoor je geen onnodige communicatieproblemen hebt. Je legt zo een hele goede basis voor de uitvoering.”
Afwisselend werk
Vorig jaar werd gestart met de engineering van Valley. Het is een spectaculair bouwwerk ontworpen door Winy Maas van architectenbureau MVRDV. De combinatie van werken, wonen en genieten. De mix van beton met de groene terrassen. De grootte van het complex en de vormen die nergens hetzelfde lijken. Niks aan Valley is doorsnee of normaal. Eerder uitzonderlijk. Een mooie uitdaging voor de BIM-modelleurs. Danny: “Het werk is afwisselend. Je hebt woonlagen, een commerciële plint en de skybar. Voor elk type gebruik heb je weer andere installaties die geplaatst moeten worden. Uiteindelijk is niks rechttoe, rechtaan. Juist dat maakt Valley zo bijzonder om aan te werken.”
BIM 360
Doordat het project in BIM 360 is opgezet, is het makkelijker samenwerken. “Met BIM 360 kunnen we met meerdere partijen tegelijkertijd aan het project werken. De coördinatie gaat veel makkelijker, maar ook de communicatie, omdat je meteen ziet wat er gebeurt”, vertelt Danny. Volgens Thijs heeft het daarnaast nog een voordeel: “Het mooie is dat je overal waar je internet hebt, aan de slag kunt. Als het nodig is, kun je makkelijk vanuit huis werken. Daardoor is het werk veel efficiënter in te delen.”
Optimaliseren van het project
Ook Marcel is zeer te spreken over de gang van zaken. “ Ik vind het een bijzondere samenwerking. We werken als een echt team samen met onze bouwpartners op de bouwlocatie. Dat gaat heel erg goed.” Als lead engineer stuurt Marcel de modelleurs aan. Hij bedenkt en ontwerpt installaties en onderhoudt contacten met de architect, bouwkundig aannemer en constructeur. “We zijn nu bijna een jaar aan het engineeren. Daar waar mogelijk proberen we ruimte te besparen. Dat doen we niet alleen om de installaties te optimaliseren, maar ook om het project bouwkundig te optimaliseren, zodat ook de eindgebruiker zoveel mogelijk profijt heeft van de ruimte.”
Digitaal werken met BIM
De wisselwerking binnen het team is goed. De complete engineering vindt plaats in Amersfoort door Haned, Norwin, Gert-Jan en Edo. Thijs en Danny gaan er vervolgens in Revit mee aan de slag. De 3D-modellen die Thijs en Danny maken, bekijkt Marcel in het programma Solibri. Clashes worden eruit gehaald en elke week volgt een nieuwe update van het BIM-model. Er komt weinig papier aan te pas. En zo hoort het ook volgens Marcel. “Nakijken, controleren, het gebeurt allemaal digitaal in Solibri. Het vervangt het gescan en heen en weer gemail. Het is echt een onderdeel van BIM. BIM is niet alleen digitaal tekenen. Het is ook digitaal werken. Zo moet je er ook mee omgaan. Ook dat maakt dit project uniek.”