In de afgelopen maanden hield Maxim zich bezig met het mvo-beleid (maatschappelijk verantwoord ondernemen) binnen Bosman Bedrijven. Daarvoor zijn vier haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd voor de inzet van elektrische bedrijfsauto’s, paperless office, circulaire bedrijfskleding en duurzame mogelijkheden voor het koffiegebruik binnen de organisatie.
People Planet Profit
Een van de onderzoeken die meteen tot een zichtbaar resultaat heeft geleid is de komst van de Make a difference cup en bijbehorende duurzame roerstaafjes. “Bij elk deelonderzoek heb ik mvo vanuit people, planet en profit benaderd en gekeken wat een verandering bij kan dragen aan een van de drie. Impact heeft een verandering in beleid altijd, maar de vraag is ook of het echt zin of voordelen heeft om het nu te doen. Dat bleek niet altijd het geval.”
Wel of niet implementeren
Een specifiek voorbeeld dat Maxim noemt is bijvoorbeeld circulaire bedrijfskleding. “Dat is een markt die nog heel erg in ontwikkeling is. Er zijn al wel circulaire onderdelen, maar nog niet elk kledingstuk is circulair verkrijgbaar. Dat betekent dat als we dat aan willen pakken, het een gedeeltelijke implementatie is. Is het dan wel zinvol om het nu te doen of kun je dan beter wachten totdat er meer op de markt is.”
Goede indruk van de branche
Maxim heeft niet alleen onderzoek gedaan, maar ging ook enkele keren met Willem de Bruin op pad. Ze bezochten kantoorheemstede in Heemstede en New Babylon in Den Haag. “Het was leuk omdat ik een goede indruk van het complex heb gekregen. Tijdens mijn opleiding krijg ik meer theoretische kaders. De technische ruimtes krijgen minder aandacht. Nu heb ik met eigen ogen gezien dat er een grote diversiteit in installaties is. Voor stagiairs zoals ik die geen technische achtergrond hebben, is het goed om dit te zien en mee te maken. Je steekt veel van de branche op. Juist omdat je bij Bosman Bedrijven een goede technische blik krijgt.”
Veel geleerd
Ook leuk was het om voor zijn onderzoek in de rol van facilitair manager te stappen en gesprekken aan te gaan met mogelijke leveranciers. “ Ik ben bijvoorbeeld bij de Pon dealer geweest voor een adviesgesprek rondom elektrische auto’s. Op school heb ik alleen kunnen oefenen, niet wetende dat ik vijf weken later daadwerkelijk zelf gesprekken aan mocht gaan. Het was even wennen, maar ik heb er ontzettend veel van geleerd. Dat was echt goede praktijkervaring voor mij.”
Geen spijt
Maxim kijkt tevreden terug op de afgelopen maanden. “Ik ben er dankzij mijn stage achter gekomen wat ik echt interessant vind aan mijn opleiding: huisvesting en advisering zoals ik dat de afgelopen maanden bij Bosman Bedrijven heb mogen doen. Dat ligt mij wel. Het is mij goed bevallen bij Bosman Bedrijven. De collega’s zijn open en maken tijd voor je. Dat vind ik mooi. Ik heb zeer zeker geen spijt van deze keuze.“