Begin 2020 is het hoofdkantoor van Deerns van Rijswijk naar New Babylon verhuisd, pal naast Den Haag centraal station. Het past in de strategie van Deerns om nieuwe vestigingen te openen in toekomstbestendige en duurzame kantoren op openbare vervoersknooppunten. We ontmoeten er Marcel Schellekens tijdens de verbouwingswerkzaamheden voor een interview. Schellekens is partner en ruim 30 jaar werkzaam bij Deerns.
Specialist in complexe projecten
Deerns heeft als installatietechnisch adviesbureau een lange geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1928, toen het bedrijf werd opgericht door Paul Wessel Deerns en Dirk Houtman junior. Door de jaren heen groeide de organisatie uit tot een van de grootste installatietechnische adviesbureaus in Nederland met vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Brazilië en de Verenigde Staten. Het bedrijf blinkt uit in de aanpak van technisch complexe en organisatorisch complexe projecten op luchthavens, in de gezondheidszorg, datacenters, clean tech omgeving, vastgoed en infra. Binnen elk van deze sectoren heeft Deerns zijn eigen vakmensen die specialistische kennis hebben van het ontwerpen van alle installaties in de diverse complexe omgevingen.
Mensgerichte organisatie
De verhuizing naar de nieuwe vestiging past helemaal in de traditie van het adviesbureau dat duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. “Het is een stimulans voor onze medewerkers om de auto te laten staan en met het openbaar vervoer naar kantoor te reizen. Daarmee kunnen we als organisatie onze CO2-footprint drastisch verlagen. Daar komt bij dat New Babylon ook nog eens een energiezuinig gebouw is”, vertelt Schellekens. Het nieuwe kantoor is gevestigd op één verdieping, een van de eisen die het adviesbureau stelde aan een nieuwe locatie. “Deerns is echt een mensgerichte organisatie. De sfeer en omvang van onze organisatie heeft het van oudsher familiaire karakter weten te behouden. Ik hoop dat we dat op deze locatie alleen maar verder kunnen versterken”, aldus Schellekens.
Succesvolle samenwerking
Voor de installatietechnische verbouwingswerkzaamheden van het nieuwe kantoor schakelde Deerns Bosman Bedrijven in. Bosman Bedrijven heeft een eigen kantoor in New Babylon van waaruit gelijksoortige kortlopende projecten en het technisch beheer van het complex worden gecoördineerd. De samenwerking tussen Deerns en Bosman Bedrijven begon zeer succesvol bij de ontwikkeling van The Edge op de Zuidas, in 2015 uitgeroepen tot het duurzaamste kantoorgebouw ter wereld met de hoogste BREEAM-score ooit. Het is een samenwerking die van beide kanten erg wordt gewaardeerd. “Bosman Bedrijven en Deerns hebben dezelfde flexibiliteit in denken. De aanpak is heel pragmatisch met een no-nonsense mentaliteit. Dat past bij onze manier van werken. Men denkt proactief mee en is in staat om snel te schakelen en onder druk kwaliteit te leveren.”
Goede sparringpartner
Dat is zeker in deze tijd waarin snelheid de norm is in de bouwsector belangrijk. “Het straalt ook op ons als adviesbureau af als we een goede installateur in het bouwteam hebben. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat niet alles tot in detail is uitgewerkt. Dan moet je een goede sparringpartner hebben om samen het definitieve ontwerp vorm te geven. Dat is Bosman Bedrijven. Een partner die weet wat er wordt bedoeld en in staat is kwaliteit te leveren. We hebben aan een half woord genoeg en dat is ontzettend prettig samenwerken.”
Slim omgaan met materialen
Kijkend naar de trends en ontwikkelingen in de sector merkt Schellekens op dat de verduurzaming van gebouwen op dit moment een van de grootste uitdagingen vormt. “In de afgelopen jaren zijn er al veel bestaande gebouwen van functie veranderd. Het begint er nu op te lijken dat we daar het einde in bereikt hebben. Er blijven gebouwen over die slecht te benutten zijn en die helaas gesloopt moeten worden. Je kunt slim omgaan met de materialen die hieruit komen en nadenken over de materialen die in nieuwe gebouwen worden gebruikt. Als gebouwen makkelijker te demonteren zijn met een lagere milieubelasting waarvan de materialen makkelijk te hergebruiken zijn, is dat enorme winst voor de bouwsector”
Meer standaardisatie
Schellekens ziet in deze ontwikkeling een belangrijke rol weggelegd voor BIM. “Nu is elk gebouw nog anders. De vraag is of het nodig is om elke keer een prototype te bouwen. De bouw is nog redelijk ambachtelijk en veel minder procesgericht dan andere industrieën. BIM kan daarbij helpen door het maken van betere ontwerpen en beter vast te leggen wat we in gebouwen hebben versleuteld.” Hij erkent dat er ook voor BIM nog stappen te zetten zijn. “Het BIM-modelleren wordt vaak nog als lastig beschouwd. Het is gedetailleerder werken dan wanneer je een tekening in 2D maakt. Dat maakt het complexer. Ook hier kan meer standaardisatie een oplossing bieden.”
Toekomstbestendige oplossing
Een ander heet hangijzer is de huidige discussie over de stikstofproblematiek. “We zullen daar op een goede manier mee om moeten gaan om te voorkomen dat de bouw stagneert. De sector is op dit moment nog steeds heel erg kwetsbaar. In de jaren na de crisis is er een enorme leegloop van personeel geweest. We kunnen niet weer hebben dat mensen uit het vakgebied vertrekken. Gelukkig loopt het nu wel een beetje los omdat de normering is aangepast, maar er moet nog wel wat gebeuren. De politiek zal met een oplossing moeten komen die toekomstbestending is.”