Je kunt geen krant meer openslaan, televisie aanzetten, social media berichten lezen of het is er: corona. Het is onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Iedereen heeft ermee te maken. Thuis en op het werk. Nu een praatje op de gang, in de bedrijfskantine of de keet wat minder vanzelfsprekend is, is de vraag: hoe vergaat het onze collega’s?
Goede bezetting
Over de bouwsector was minister-president Mark Rutte helder. Die gaat door. Want in tegenstelling tot andere sectoren kan het werk niet “even” vanuit huis worden gedaan. Het valt Peter Mol, projectmanager bij Bosman Bedrijven van het team EDGE Amsterdam West, qua bezetting nog niet tegen: “Zolang ik niet ziek ben ga ik naar kantoor. Als manager ben ik toch de kapitein op het schip. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat het team functioneert en dat doe ik het beste door aanwezig te zijn. Gelukkig is de sfeer in het team goed. De modelleurs werken vanuit huis en de collega’s met kinderen wiens partner in de zorg werkzaam is, werken om die reden vanuit huis. Ook daar merk je dat ze volop aan het werk zijn. Op één zieke na, draait het team op kantoor en de bouwplaats gewoon door.”
Alex van Kraanen, projectmanager uitvoering bij Bosman Bedrijven op de bouwplaats van EDGE Amsterdam West, bevestigt dat beeld. “Vooralsnog ondervinden wij geen hinder op productieniveau. Het gaat allemaal door. Ik zit met een team van directe collega’s en partners in de bouwkeet. We zitten uit elkaar en dat voelt goed. Zolang niemand aan het hoesten of niezen is, voelt het veilig. Natuurlijk blijft het lastig en zo nu en dan is het behelpen.”
Anders communiceren
Dat behelpen komt duidelijk naar voren in de communicatie. Peter: “We maken veel gebruik van Skype en Microsoft Teams voor de vergaderingen met het bouwteam. Op die manier proberen we het werk zoveel mogelijk door te laten gaan. De communicatie is nu toch anders, omdat je op afstand van elkaar zit. Skype is een mooi communicatiemiddel, maar je mist de diepgang. Als je iemand ziet, praat je heel anders omdat je er letterlijk een gezicht bij krijgt.” Alex beaamt dat gevoel: “Persoonlijk contact is toch prettiger. Het zijn vaak de ogen en de houding van je gesprekspartner waar je veel uit kunt halen tijdens een gesprek en waar je op in kunt spelen. Zeker als je mensgericht bent, speelt dat mee in de communicatie. Die non-verbale communicatie mis je nu.”
De uitdagingen het hoofd bieden
Hoewel Peter als manager voornamelijk op kantoor zit, is hij continu met zijn gedachten bij de bouwplaats. Er zijn veiligheidsmaatregelen genomen volgens de richtlijnen van het RIVM en het nieuwe veiligheidsprotocol “Samen veilig doorwerken”. Overal hangen pamfletten die aangeven wat de richtlijnen zijn en dat die nageleefd moeten worden. Het team speelt zo goed als mogelijk in op de overige uitdagingen die er zijn, zoals de aanvoer van installatiematerialen. Niet overal is een-twee-drie een antwoord op te vinden. Maar daar waar het kan passen de mannen zich aan. Alex: ”Bij elke uitdaging zoek je naar de mogelijkheden die er wel zijn. We leren hier een hoop van.”
Gesprek van de dag
Natuurlijk is corona het gesprek van de dag. Alex: “Je merkt dat er veel vragen zijn waar niemand het antwoord op heeft. Hoe gaat dit zich ontwikkelen? Daarnaast heb je ook de andere levensvragen. Hoe gaat het thuis met de kinderen die naar buiten willen en hun sociale contacten missen? Het leeft. Gelukkig is de onderlinge sfeer goed. Die was al goed en kan wel een stootje hebben. Als het even niet goed gaat, kunnen we erover praten en er wordt ook nog steeds gelachen. Alleen kunnen we elkaar niet meer knuffelen en daar hebben de meeste mensen wel moeite mee. Uiteindelijk zijn we toch sociale wezens.”