Dura Vermeer is met ruim 2.600 medewerkers één van de grote bouwers in ons land. Dit jaar viert het van oudsher familiebedrijf het 165-jarig bestaan. Job Dura is als bestuursvoorzitter en aandeelhouder erg betrokken. Dat de organisatie van oorsprong een familiebedrijf is, dat is volgens directeur renovatiebedrijf André Köster nog steeds te merken: “Familiebedrijven zijn een bijzonder type organisatie. Er is veel focus op een langetermijnstrategie die voor rust in de organisatie zorgt. Het menselijke aspect wordt ook meer meegenomen in de besluitvorming, zonder in te boeten aan zakelijkheid.”
Veel groeimogelijkheden
Zelf begon Köster in 2012 bij Dura Vermeer Bouw Heyma in Rotterdam waar hij zich als directeur focuste op de renovatietak die Dura Vermeer net als specialistisch onderdeel had gepositioneerd. Met goed resultaat. Binnen vijf jaar steeg de omzet van 20 miljoen naar 6o miljoen. Een van de projecten die Köster in die tijd onder zijn hoede had, was de revitalisatie van de KPN-toren op de Kop van Zuid. Een prestigieus project dat in nauwe samenwerking met Bosman Bedrijven werd gerealiseerd. Na zijn rol in Rotterdam heeft Köster dik twee jaar in de divisiedirectie van Dura Vermeer Bouw en Vastgoed gezeten. Inmiddels is hij sinds 2019 directeur van het renovatiebedrijf in Utrecht. “Dit ligt mij. Ik ben meer een ondernemer dan een bestuurder en ook hier heb ik een mooie uitdaging. De renovatiemarkt is een belangrijke tak van sport binnen de huidige bouwsector waarbinnen er nog veel groeimogelijkheden zijn. ”
De juiste competenties
Zoals elke tak van sport vraagt de renovatiemarkt om een eigen aanpak. Het vinden van de juiste mensen speelt daarin een belangrijke rol. “We kijken uiteraard naar technisch vakmanschap, maar voor ons is het type mens net zo belangrijk. We zitten nu in een fase van verandering waarbij wij meer en meer in verbinding willen staan met onze klanten en onze partners. Dat is in de renovatiemarkt van cruciaal belang. Je bent continu in contact met klanten die vaak nog in de te renoveren gebouwen aanwezig zijn. Dat vraagt om een andere benadering van het project en een andere manier van samenwerken. Kun jij je inleven en inschatten welke belangen, behoeften en vragen er bij de klant spelen? Dat zijn de competenties waar we steeds meer naar op zoek zijn. Een koersverandering die we willen realiseren met behoud van ons huidig personeel. ”
Elkaar vasthouden
In die verbinding en het zoeken naar oplossingen vinden Dura Vermeer en Bosman Bedrijven elkaar. Köster: “In tegenstelling tot andere bouwers in Nederland hebben wij geen installatietak. Dat maakt ons onderscheidend. Het betekent dat we zoeken naar een installatiepartner die de verantwoordelijkheid op zich kan nemen. Je moet op de expertise van je partner kunnen leunen. Wat ik bij Bosman Bedrijven terugvind is de technische kennis en de stap voorwaarts, naar de nieuwste ontwikkelingen. Je staat sterker als je zo’n partner naast je hebt. Want installatietechniek is een ontzettend belangrijk onderdeel. Bij renovaties is de verdeling bouwkunde en installatietechniek zelfs fifty-fifty. Het mooie van onze samenwerking is dat we elkaar vasthouden. Een bouwproject loopt zeker niet altijd vlekkeloos. Als je echt contact maakt en goed met elkaar overlegt, kun je samen een mooi project neerzetten.”
Bouwen op Katendrecht
De volgende samenwerking tussen Dura Vermeer en Bosman Bedrijven staat al op de planning: de Fenixloods in Rotterdam-Zuid. Stichting Droom & Daad zet zich in voor een mooier Rotterdam en is verantwoordelijk voor de realisatie van het project. “Er is ons door de stichting niet gevraagd wat we gingen doen, maar wat onze visie op de samenwerking was. Hoe houd je tijdens de uitvoering de verbinding met de stad en zorg je ervoor dat de bouw bereikbaar blijft? Voor ons is dit een renovatie met veel gevoelswaarde. Katendrecht is de plek waar Dura 165 jaar geleden is ontstaan toen de grootvader van Job Dura daar met een timmerwerkplaats begon. De Fenixloods is een waanzinnig mooi project. Dat is het mooie van ons vak. Dat we ook dit soort bijzondere projecten met elkaar kunnen realiseren.”
Daadkrachtig blijven optreden
Inmiddels is er in korte tijd veel veranderd binnen de bouwsector. Hadden we eerst de stikstofproblematiek. Nu kampt iedereen met de uitdagingen van het coronavirus. De effecten ervan zijn ook bij Dura Vermeer te merken die naast utiliteit ook veel woningbouwprojecten heeft. Zowel renovatie als nieuwbouw. “In de woningrenovatie zijn de effecten direct merkbaar. We kunnen de woningen niet meer in nu er van iedereen gevraagd wordt om zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand tot elkaar te bewaren; daarbij kunnen we ook met kwetsbare doelgroepen te maken krijgen. In de utiliteitsbouw gaan de projecten vooralsnog door. Wel met soms een lagere bezetting. Er komt ook een moment dat je mogelijk met leveringsproblemen te maken krijgt, vooral vanuit het buitenland waar soms door een complete lockdown fabrieken gesloten zijn. Er komen zeker uitdagingen aan, maar voor nu is het nog te overzien. Positief is dat we vooralsnog zien dat nieuwe projecten van onze opdrachtgevers nog wel doorgaan. We hopen ook deze projecten met dezelfde daadkracht op te kunnen oppakken.”