De bedrijvigheid die we van onze afdeling technisch beheer gewend zijn, is weer helemaal terug. “De sfeer op de afdeling is goed. De bezetting van onze afdeling wordt met z’n allen besproken. Wie is op de zaak en wie is thuis. Als het voor een collega beter uitkomt om thuis te zijn met de kinderen dan vullen we dat met zijn allen in. Er is veel begrip voor elkaar en er wordt gezamenlijk aan gedacht. Eén collega heb ik weken niet gezien. Alsof je een oude vriend weer tegenkomt. Dat zegt genoeg over de connectie die we met zijn allen hebben als collega’s”, aldus Willem de Bruin, business development manager technisch beheer.
Geen verrassingen achteraf
De reuring op de afdeling heeft natuurlijk alles te maken met wat er binnen het gebouwbeheer gebeurt. Nu we bijna drie maanden in de coronacrisis zitten, maken organisaties aanstalten om weer vooruit te kijken naar het moment dat de gebouwen in het najaar hopelijk weer volledig open kunnen: “Dat betekent in eerste instantie dat wij vanuit technisch beheer weer inspecties en onderhoudswerkzaamheden kunnen uitvoeren. Er worden conditiemetingen gedaan om te bepalen wat de huidige status van het object is. Dat was even uit beeld door de lockdown. Juist nu is het belangrijk om inspecties uit te voeren en de risico’s in kaart te brengen. Je wilt in het najaar niet voor verrassingen komen te staan. Op verzoek maken we voor organisaties, naast bijvoorbeeld de constante monitoring, een maandelijkse rapportage die we met de beheerders en vastgoedeigenaren bespreken.”
Meer dan nice to have
“Er komen ook aardig wat vragen op ons af. Beheerders en vastgoedeigenaren vragen zich af waar ze rekening mee moeten houden. Veel van de vragen hadden in eerste instantie betrekking op legionella. Dat is begrijpelijk, want over legionella is weinig bekend. Wat wij daarin voor onze klanten hebben kunnen betekenen, is het uitvoeren van controles aan gebouwen en het meten van de waterkwaliteit. We gaan niet meteen spoelen, omdat dit een heel ingrijpend proces is, maar we nemen eerst monsters af om vast te stellen wat de status is. Op een aantal locaties zijn we op dit moment automatische spoelkranen aan het installeren. De waterleidingen reinigen zichzelf zonder dat daar een handmatige actie voor nodig is. In het verleden was een automatische spoelkraan een nice to have. Door de coronacrisis wordt hier nu echt de waarde van ingezien.”
Objectspecifieke maatregelen
Ook over de luchtbehandelingsinstallaties komen steeds meer vragen binnen. Een van de trends die Willem ziet, is dat er veel verzoeken binnenkomen op basis van informatie die online is gevonden. “Het aanpassen van de luchtbehandelingsinstallaties heeft directe gevolgen voor andere installaties, de luchthuishouding in een gebouw en het comfort. Een lagere ventilatievoud toepassen bijvoorbeeld, kan betekenen dat er onvoldoende verversing in het gebouw plaatsvindt, wat allerlei negatieve effecten kan hebben voor gebruikers. Laat je dus goed informeren. Want elk object heeft zijn eigen kenmerken. Maatregelen zullen dan ook echt objectspecifiek genomen moeten worden.”