Eind jaren negentig zette directeur projecten Jaco Duijst voor het eerst voet op de Zuidas. Om te werken aan wat toen de grootste parkeergarage van Nederland zou worden op de Gustav Mahlerlaan. Het was letterlijk het fundament waarop Bosman Bedrijven samen met bouwpartners in de ruim 20 jaar erna een mooie reeks kantoren installeerde op deze spraakmakende locatie. Nu staat Jaco samen met zijn team al ruim vijf jaar voor een van zijn grootste installatietechnische uitdagingen: de ontwikkeling van Valley. “Na de oplevering van The EDGE eind 2014 hadden we toentertijd niet kunnen bedenken dat er zo snel weer een project zou volgen dat een nog grotere uitdaging zou blijken. The EDGE was en is nog steeds een project waar we met het bouwteam echt iets baanbrekend hebben laten zien. Daar kwam alles samen. BREEAM en smartsensoring op ongekende schaal. We konden maximaal meedenken en de nieuwste technieken toepassen. Het heeft onze organisatie en mij persoonlijk klaargestoomd om dit fantastische project aan te gaan.”
Jaco weet nog goed wat hij dacht toen hij in 2016 voor het eerst over Valley hoorde: “Ontwikkelaar EDGE Technologies had net de uitvraag van de gemeente Amsterdam gewonnen. Robert van Alphen, toen project director bij EDGE Technologies, liet mij het ontwerp van architect Winny Maas van MVRDV zien. De gedachte dat wij dat spectaculaire ontwerp als bouwteam gewoon echt gingen neerzetten. Voor mij stond toen al vast dat dit het mooiste project van Nederland zou worden.” Jaco wist ook wat voor grote uitdaging hij met het team aanging. Wie hem goed kent weet dat hij een man van weinig woorden is, rechtdoorzee. Niet te lang lullen, maar gewoon knallen. Een echte Spakenburger met daadkracht. En die daadkracht is hard nodig, want Valley vraagt alles van hem en zijn team. “Valley is heel complex door zijn constructie. Zo ontzettend moeilijk om te bouwen. Je kunt alleen maar respect hebben voor G&S Bouw en Boele & van Eesteren, de bouwcombinatie Valley Amsterdam onder leiding van projectdirecteur Roel van Heumen en senior development manager Tom Redecker. Voor ons als installateur is het een hele uitdaging om te engineeren en installatietechnisch alles goed in het Revit-model uit te werken. De mix van kantoren en woningbouw waarbij elk appartement ook weer anders is. Geen hoek of ruimte is hetzelfde. Het is een behoorlijke puzzel voor het complete bouwteam.”
De juiste instelling
Het projectteam werd groter en de processen steeds belangrijker. “Het proces moet continu bewaakt worden. Het is constant meten hoe we ervoor staan als team. Anders krijg je het niet voor elkaar om alle installaties passend te maken in de beperkte ruimte die er is. Die processen, dat is het enige wat je overhoudt. En het vertrouwen in je mensen. Er moet maximaal vertrouwen in het team zijn. Dat je erop kunt vertrouwen dat iedereen doet wat ‘ie zegt. Dat we open kunnen bespreken wat de kansen en risico’s zijn, zodat we daar tijdig op kunnen acteren.” Datzelfde geldt voor de samenwerking met de opdrachtgever, architect en bouwkundig aannemer. “Met alle partijen moet je optimaal samenwerken. Op basis van vertrouwen en transparante communicatie. Waar gaat het goed, waar gaat het mis en hoe kunnen we elkaar helpen om die stip aan de horizon te realiseren. Die instelling heeft er ook voor gezorgd dat we vorig jaar ondanks de coronacrisis onze planning en mijlpalen toch wisten te behalen.“
Het nieuwste van het nieuwste
En hoe complex de opdracht ook is, de kansen die er zijn, mag je nooit uit het oog verliezen volgens Jaco. Het is een taak die wat hem betreft onlosmakelijk verbonden is met de rol van technisch installateur. “Als installateur denken we altijd mee in het bouwteam. We willen bij Bosman Bedrijven installatietechnisch voorop blijven, het nieuwste van het nieuwste installeren. Wat de adviseur vijf jaar geleden in het bestek opnam, is tijdens de uitvoering alweer verouderd. Daarin is het onze rol om mee te denken en te ontzorgen, we moeten weten wat er in de markt speelt.” Voor Valley werden er 14 wijzigingen in het bestek aangebracht. Puur om de techniek te verbeteren en de kansen die dat biedt aan te grijpen. “Er zaten bijvoorbeeld 6 luchtbehandelingskasten in de kelder, daar hebben we er uiteindelijk 3 van kunnen maken. Het resultaat is meer verhuurbare ruimte voor de opdrachtgever.” Door superslim te engineeren en de flexibiliteit van het projectteam, kreeg elk van de 200 appartementen een extra badkamer. “Dat is een extra luxe die je aanbiedt. We krijgen de vrijheid en het vertrouwen in het bouwteam om verbeteringen en slimmigheidjes aan te dragen die uiteindelijk resulteren in een beter rendement en een mooier gebouw.”
De wil om ervoor te gaan
Technisch vakmanschap, daadkracht tonen en meedenken. Het is wat Bosman Bedrijven uniek maakt volgens Jaco. “Het werken in bouwteams, daar ligt onze kracht als organisatie. Om mee te denken met de opdrachtgever en adviseur. Daar vorm je al een team op basis van vertrouwen en transparantie. Waarbij je het ook kunt zeggen als iets niet goed gaat.” De trots die Jaco voelt als hij over Valley praat is meer dan terecht. Voor het project en voor zijn team. “Dat het team in staat is om elke keer weer mooie dingen te bedenken en dat er op tijd in te krijgen. Daar ben ik wel heel erg trots op ja. Ik werk al jaren met een vast team waar een aantal keyplayers in zitten die mij altijd ondersteunen. Want alleen lukt het mij echt niet. Deze jongens staan altijd klaar en zijn niet te beroerd om door te gaan als het moet. Goed weer. Slecht weer. Het maakt niet uit. Hetzelfde geldt voor onze partners die er ook voor de volle 100% voor gaan. Dat is uiteindelijk het mooiste. De mensen met wie je samenwerkt, het vertrouwen in elkaar en de wil van het complete bouwteam om ervoor te gaan. Daar draait het om.”