Toen Joost van der Wouden januari 2020 als projectmanager bij Bosman Bedrijven startte, had hij duidelijk voor ogen waar hij aan wilde werken; grote en uitdagende utiliteitsprojecten. Hij werd niet teleurgesteld. Na een relatief rustige start op het project ING Financial Plaza in Amsterdam-Zuidoost, dat bij zijn aantreden in de afrondende fase zat, leidt hij als multidisciplinair projectmanager nu het team dat EDGE Stadium op de Amsterdamse Zuidas realiseert.
EDGE Stadium, het voormalig Forum-gebouw dat ontwikkelaar EDGE samen met Allianz Real Estate revitaliseert, ligt vlak bij het Olympisch Stadion op de Amsterdamse Zuidas. Voor de hoogwaardige herontwikkeling wordt de bestaande 19.000 vierkante meter aan kantoorruimte uitgebreid met maar liefst 10.000 vierkante meter. De innovatieve en duurzame eisen zijn hoog. EDGE Stadium zal een BREEAM Excellent, WELL Core & Shell Gold en R2S 2 sterren certificering krijgen en naar verwachting 70% minder energie verbruiken. “Qua complexiteit ben ik wel wat gewend, zeker in de Healthcare waarvoor ik aan grootschalige ziekenhuiscomplexen heb gewerkt bij vorige werkgevers. Maar projecten van deze omvang in zo’n tijdsbestek heb ik niet eerder meegemaakt. Van start tot oplevering hebben we twee jaar de tijd om de complete installatietechniek voor het project te realiseren. Het is een ontzettend mooie opgave die ik samen met mijn team aanga.”
Vaart houden
Efficiency is key om het project in goede banen te leiden en de strakke planning te halen: “We hebben het gebouw opgedeeld in drie segmenten; de oostvleugel, de westvleugel en het koperkleurige middenstuk. We starten op de tweede verdieping met installeren en dat werken we af tot en met de vierde verdieping. Deze verdiepingen zijn identiek aan elkaar met dezelfde hoeveelheid leidingwerk dus we kunnen makkelijk in één flow door.” Zes installatieteams voor klimaatplafonds, sprinklerinstallaties, luchtkanalen, cv, elektra en sanitair starten elk een week na elkaar. Het is de tijd die nodig is om per team een halve verdieping te installeren. Daarna kan het volgende team aan de slag. Zes weken nadat het eerste team is gestart, begint het laatste team. “Zo hou je de vaart in het installatieproces en kun je in relatief korte tijd flink wat meters maken.” Op de eerste verdieping sieren twee verschillende typen klimaatplafonds in industriele look de plafonds. Het zijn de mock-ups die een goed beeld geven van het eindresultaat dat het team straks oplevert. “In deze tijd worden er nog hogere eisen gesteld aan de luchtbehandeling. Daarom wordt er twee keer meer verse lucht de kantoren ingebracht. Door het ventileren van een grote hoeveelheid lucht houd je het binnenklimaat zo schoon mogelijk met zo min mogelijk bacteriën.”
Toekomstgericht en duurzaam
Via het smartsensoringsysteem wordt de complete verlichtingsinstallatie, verwarming, koeling en luchtbehandeling via een app op de smartphone bediend. “We werken bij EDGE Stadium toe naar de hoge smartbuildingstandaard die opdrachtgever EDGE voor alle EDGE-gebouwen hanteert. Per verdieping kun je met het sensoringsysteem de installaties aansturen. De specifieke ruimte die je gebruikt wordt verwarmd of gekoeld. Verdiepingen die leeg zijn, gaan over op een lagere neutrale stand en verbruiken zodoende niet onnodig energie.” Toekomstgericht en duurzaam bouwen betekent ook nadenken over het gebruik van materialen, nu en in de toekomst. Veel elementen van het bestaande gebouw worden hergebruikt en geüpcycled. Net als de andere EDGE-gebouwen wordt ook EDGE Stadium opgenomen in Madaster. “Alle materialen in ons BIM-model krijgen een code mee voor het materialenpaspoort. Stel dat er in de toekomst een verbouwing plaatsvindt, dan is makkelijk te herleiden waar het bronmateriaal vandaan komt en eenvoudiger te hergebruiken.”
Het klappen van de zweep
Vele duizenden vierkante meters, korte doorlooptijden, hoogwaardige installaties, BREEAM, smartbuilding en WELL; EDGE Stadium is een mooie uitdaging voor Joost en zijn team. “Dit is waarom ik bij Bosman Bedrijven wil werken. Hier is de kennis en kunde in huis om dit soort high end projecten te realiseren. We hebben onderling een mooie dynamiek in het team met veel ruimte om te ontdekken. Iedereen heeft zijn eigen ideeën. Daar gaan we met elkaar over in gesprek. Mijn toegevoegde waarde als projectmanager is dat ik een multidisciplinaire achtergrond heb in de elektrotechniek en werktuigbouwkunde, maar ook constructieleer en bouwkunde. Ik heb daarnaast in het verleden zowel bij installateurs als aan adviseurszijde gewerkt, kleine en grote projecten gerealiseerd. Dat maakt dat mijn kennis en kunde heel erg breed is. Ik ken het klappen van de zweep. Die ervaring neem ik mee om een project tot een goed eind te brengen.”