In het deelgebied Strawinsky in Amsterdam moeten verschillende bouwprojecten aan de Prinses Irenestraat de verbindende factor gaan worden tussen de laagbouw in de woonbuurt en de hoogbouw in het hart van de Zuidas.
Een van die bouwprojecten is de transformatie van het Strawinskyhuis, waarvan het origineel dateert uit 1974. Ontwikkelaars FLOW Real Estate en Egeria Real Estate Development willen het Strawinskyhuis van ca. 10.500 m2 BVO en een parkeergarage met 67 parkeerplaatsen renoveren zodat een hoogwaardig en duurzaam kantoorgebouw ontstaat.
Transparantie
ZZDP architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van het vernieuwde Strawinskyhuis. Het gebouw met flexibele en transparante kantoorverdiepingen combineert duurzaamheid, multifunctionaliteit en toegankelijkheid met de uitstraling van een loft. Ondanks dat de vorm van het gebouw grotendeels hetzelfde blijft, wordt de gevel voorzien van veel meer glas voor de toegankelijke en transparante uitstraling. Zo krijgt de binnentuin een overkapping, waardoor een atrium ontstaat.
BREEAM
De nieuwbouw en renovatie van het Strawinskyhuis wordt gerealiseerd volgens de BREEAM normen waarbij gestreefd wordt naar een BREEAM Outstanding certificering.
Duurzaam en comfort
In het Strawinskyhuis wordt gebruikers een duurzame en comfortabele werkomgeving geboden. Er wordt veel gebruikgemaakt van glas en daglicht, en vanaf iedere werkplek heeft men uitzicht naar buiten. Middels een smart concept kunnen gebruiken verschillende installaties instellen naar behoefte. Hierdoor heeft iedere gebruiker een comfortabele werkomgeving.
Installatietechniek
Bosman Bedrijven is verantwoordelijk is voor het gros van de werktuigbouwkundige en sanitaire installaties zoals de klimaateilanden, de pv-panelen en een lekdetectiesysteem. Installatiepartner Mega Elektro neemt de elektrotechnische kant voor zijn rekening waaronder de verlichting, maar ook de brandbeveiliging-, toegang- en intercomsystemen. Vaanster, gespecialiseerd in duurzame warmte en koude, installeert het WKO-systeem voor een reductie van ruim 40% op het energieverbruik. Bij de klimaateilanden wordt gebruikgemaakt van lage temperatuur-verwarming en hoge temperatuurkoeling voor een duurzame manier van verwarmen en koelen. In het kantoorgebouw zal daarnaast worden gebruikgemaakt van verlichting met een relatief laag vermogen zodat het gebouw minder gekoeld hoeft te worden. Daarnaast is de verlichting voorzien van smart sensoring voor een daglichtafhankelijke en individuele zoneregeling. In het gehele gebouw is de hoofdverlichting voorzien van aanwezigheidsdetectie om verspilling van energie te voorkomen.
Team Bosman
Projectmanager Joost van der Wouden, projectcoördinator Hilbert Meinema en BIM Modelleur Jeroen Dorlandt zijn vanuit Bosman samen verantwoordelijk voor de technische installaties bij het Strawinskyhuis.
Joost van der Wouden over het project: “Er moet ontzettend veel techniek komen in het souterrain, dat betekent dat er grote componenten naar de kelder moeten. Dat is logistiek gezien een hele interessante uitdaging. Daarnaast is de logistiek in het algemeen een uitdaging vanwege de locatie, waarbij we op dat kleine stukje dat ons ter beschikking staat niet een knelpunt voor de omgeving veroorzaken.”
Start tot finish
Bouwkundig aannemer Du Prie bouw & ontwikkeling is in juli 2021 gestart met de gedeeltelijke sloop van de huidige bebouwing. Eind 2021 is de torenkraan opgebouwd en begin 2022 zal in het pand worden gestart met de eerste nieuwe constructie onderdelen van de renovatie, nadat de bouwkundige voorbereiding compleet is. De oplevering staat gepland voor Q1 2023.
Partners projectteam
FLOW Real Estate | Egeria Real Estate Development | DVP | ZZDP architecten | Wolf Dikken adviseurs | ABT | du Prie Bouw & Ontwikkeling | TANK | Mega Elektra | Spie brandbeveiliging