Het bruist op het Leidseplein. Het is met de vele barretjes en muziekpodia zoals Paradiso en de Melkweg een culturele trekpleister waar toeristen uit binnen- en buitenland graag vertoeven. Dagelijks zie je de trams, fietsers, taxi’s en voetgangers zich een weg door de drukte banen om op hun bestemming te komen. Vlakbij dat plein, op en onder het Kleine-Gartmanplantsoen is een nieuwe ondergrondse fietsenstalling opgeleverd. De stalling is voor fietsers dé entree tot het Leidseplein en is zo ontworpen dat fietsen snel en comfortabel gestald kunnen worden.
Minimale overlast
Ballast Nedam kreeg de opdracht voor deze nieuwe fietsenstalling toegewezen vanwege de bijzondere wijze waarop deze gebouwd wordt. Met zo min mogelijk overlast voor de stad, haar inwoners en bezoekers. Het plaatsen van de wanden, het maken van het plafond en het storten van de vloer, het wordt in delen opgeknipt en uitgevoerd. Als ketenpartner van Ballast Nedam hebben wij de technische installaties voor onze rekening genomen.
Virtual reality
De BIM-tekeningen die door de bouwpartners zijn gemaakt, waren door de architect, ZJA Zwarts & Jansma Architecten, omgezet naar virtual reality voor een echte beleving. VR biedt de mogelijkheid om tot in het kleinste detail te kijken wat anders moet en mag. Het was een bijzondere manier om naar de fietsenstalling te kijken en het gebruikersgemak te maximaliseren.
Bijzonder Interieur
Bij dit project is veel tijd besteed aan het interieur met materialen, kleuren, vormen, kunst en verlichting. Zo is alle ledverlichting in de stalling custom-made. De leguanen, agames en varanen van het kunstwerk Blauw Jan zijn teruggekeerd in en rondom de stalling. De bronzen reptielen zijn te zien op de muur bij de entree en de vloer van de fietsenstalling is voorzien van reptielen om de voetganger naar de uitgang op het Leidseplein te begeleiden. De kunstenaar van Blauw Jan heeft in deze garage ook een speciale muur gemetseld die verlicht wordt door spotjes. De installaties bij dit project mochten niet zichtbaar zijn. Er is dan ook geen enkele leidingte zien, alles is ingestort en/of achter spanplafonds weggewerkt. Tevens is praktisch de gehele stalling voorzien van duurzame installaties: van een hoogwaardig klimaatsysteem, de verlichting en de brandmelders tot het ontruimingssysteem en de geluidinstallatie voor gesproken woord, mededelingen, omroepen en muziek. Verder kunnen bezoekers gebruikmaken van de aangeboden 4G- en 3G-verbinding, hun elektrische accu opladen in speciale kluisjes en kunnen ze door het automatische telsysteem zien of en waar ze hun fiets nog kunnen plaatsen.
De fietsenstalling is eind mei 2021 opgeleverd en overgedragen aan de gemeente Amsterdam voor opening.