Een stadsbiotoop
Gemeente Amsterdam is stap voor stap bezig om de Zuidas te transformeren van zakendistrict naar een groen woon- en werkgebied. Met het multifunctionele nieuwbouwcomplex The Pulse Amsterdam wordt deze lijn verder doorgetrokken.
The Pulse, dat bestaat uit woningen, kantoren en voorzieningen, is een project dat Bosman Bedrijven aangaat met ontwikkelaar Vorm Ontwikkeling en EDGE, met wie Bosman Bedrijven reeds langere tijd succesvol samenwerkt. De bouw is augustus 2021 gestart en zal naar verwachting in het laatste kwartaal van 2024 gereed zijn.
Wonen, werken en recreatie komen allemaal samen in het nieuwbouwproject van circa 70.000 vierkante meter dat tussen de A10 en de sportvelden van SC Buitenveldert in Amsterdam wordt gebouwd. “De vierkante meters zijn verdeeld over twee torens met een centrale entree met daarin een atrium: 38.000 vierkante meter is bestemd voor een kantoortoren van 95 meter hoog en in de andere toren van 85 meter hoog komen 200 huurwoningen waarvan 181 appartementen, 9 penthouses en 10 ‘parkwoningen’ op de begane grond,” aldus Gerard Horenberg, projectmanager Bosman Bedrijven.
“Als bewoner loop je straks vanuit je parkwoning zo het park in dat door de gemeente wordt aangelegd. Verder komt er een commerciële plint onder de kantorentoren met een bioscoop, horeca en retail, en bouwen we een ondergrondse parkeergarage voor 125 auto’s met een semiautomatisch parkeersysteem die de voertuigen in de daarvoor bestemde parkeervakken plaatst”, vertelt directeur projecten Jaco Duijst.
Bijzonder stadsbos
Het ontwerp van The Pulse Amsterdam laat een ogenschijnlijke eenvoud zien, maar toch komen er drie architecten aan te pas – MVSA, DELVA Landscape architects en VMX architects – om de architectuur van de twee torens te verweven en het complex van het vele groen te voorzien. The Pulse ontwikkelt zich namelijk tot duurzame stadsbiotoop. Naast het park dat de gemeente aangrenzend aanlegt, valt met name het bijzondere stadsbos met bomen, heesters en waterberging op. Het is de eerste in zijn soort in Amsterdam en ligt op 35 meter hoogte ingebed tussen de twee torens. Polderdaken op een speciale draagconstructie zorgen voor het juiste habitat. Dit stadsbos is naast al het andere groen dat The Pulse Amsterdam rijk is, een vertaling van de groene ambities van zowel de ontwikkelaars als de gemeente Amsterdam en draagt bij aan de biodiversiteit én een stad die zowel duurzaam als regenbestendig is.
Duurzaam en circulair
Het gebouw zal na de oplevering zelfvoorzienend en energieneutraal zijn. De ambities bij The Pulse zijn hoog met zowel een WELL Gold als een BREEAM Outstanding certificering.
Jaco Duijst legt uit: ”Het is een prachtig project en er staat echt veel qua duurzaamheid op de planning. Zo bouwen we circulair en krijgt het pand een materialenpaspoort zodat het opgenomen kan worden in Madaster. Zowel op het dak als op de gevel worden straks pv-panelen geplaatst. Er komt een WKO-installatie in en het regenwater wordt straks opgevangen in Rijnwaterkelders om het irrigatiesysteem te voeden. The Pulse is straks voorzien van veel groen. Als gebouweigenaar wil je dat al dat groen mooi blijft en goed blijft groeien. Dat kan door de waterbergende polderdaken. Overtollig water wordt opgevangen in de kelders. De sensoren in de plantenbakken meten wanneer het te droog is en met het water uit de kelders wordt vervolgens al het groen via het irrigatiesysteem besproeid.”
Daarnaast heeft The Pulse Amsterdam een mobiliteitsplan dat met name is gericht op het gebruik van openbaar vervoer, elektrische auto’s, alsook fiets- en voetverkeer. In de parkeergarage zijn alle parkeerplekken voorzien van een laadpaal. Daarnaast zorgt het gebouwbeheersysteem dat de installaties slim aangestuurd worden, waarbij de protocollen in de systemen zorgt voor data-uitwisseling en communicatie met het aansturingssysteem waarbij zowel energiebesparing als verhoging van comfort bereikt wordt.
Het verloop
In de tweede helft van 2021 is begonnen met het bouwrijp maken van de grond en het plaatsen van 460 heipalen en 201 ankers. Sinds februari dit jaar is Bosman Bedrijven begonnen met de engineering en ondertussen zijn ook de eerste pijpen ingegoten in het beton op -2, voor de fundering en de vloer van de parkeergarage in de woontoren. “Voordeel van The Pulse ten opzichte van bijvoorbeeld Valley is dat er geen natte bouw is zoals bij Valley, omdat we niet zo diep de grond in hoeven, ‘slechts’ zes meter; dat scheelt enorm in bouwtijd”, aldus Jaco Duijst.
Gerard Horenberg: “Voor de tweede toren wordt de laatste hand gelegd aan de betonwapening om een flinke fundering te kunnen storten en de komende paar maanden is dan gericht op de vloeren en de wanden op -1 waarna vervolgens richting de begane grond kan worden gewerkt. De volgende stap voor ons als Bosman is na de zomervakantie, zo rond september, oktober dat we dan weer verder kunnen met de implementatie van de installatietechniek. Tegen die tijd kun je vanaf de A10 ook zien dat er iets gebeurt.”
Vruchtbare samenwerking
Bosman Bedrijven werkt op dit project nauw samen met VORM Bouw die volledig is meegenomen in de filosofie van het BIM-proces voor optimale samenwerking. Bij The Pulse werkt Bosman ook weer samen met EDGE met wie ondertussen een succesvolle samenwerking is opgebouwd bij projecten als The EDGE, EDGE Amsterdam-West, Rabobank Eindhoven en natuurlijk Valley. Tevens wordt er voor de paneelbouw samengewerkt met VINCI Energies NL Building Solutions ‘zustermerk’ Verkerk voor de hoofd- en verdeelborden.
Al onze partners bij dit project
VORM Bouw | EDGE | VORM Ontwikkeling | HC RT | HC PS | HC KP | Kersbergen | De Groot Installatiegroep | Holland systemen | Mubiflex | A&T Electro | KGM Techniek | Signify | NAB bliksembeveiliging | TCS vloerverwarming | Geotherm | AL-KO | Verkerk | Nijburg Klimaattechniek| Connect Plus Projects | VINCI Energies NL Building Solutions